Spor av vinden
Pinsedag 2015 - Joh.14,15-21

Spor av vinden

«Vinden bles der han vil.» Du merkar han titt på Jæren. Men kor helligåndsbrisen i vår by kjem frå og fer av? Ikkje godt å forutsjå og forstå seg på.

"Elskar de meg, så held de boda mine. Då vil eg be Far min, og han skal gje dykk ein annan talsmann, og han skal vera hos dykk alltid: Sanningsanden, som verda ikkje kan ta imot. For verda ser han ikkje og kjenner han ikkje. Men de kjenner han, for han bur hos dykk og skal vera i dykk. Eg vil ikkje la dykk vera att som foreldrelause born. Eg kjem til dykk. Om ei lita stund ser ikkje verda meg lenger. Men de ser meg, for eg lever, og de skal leva. Den dagen skal de skjøna at eg er i Far min, og at de er i meg og eg i dykk.

Den som har boda mine, og som held dei, den er det som elskar meg. Og den som elskar meg, skal Far min elska. Ja, den som elskar meg, skal eg òg elska og openberra meg for.» (Joh.14,15-21)

«Vinden bles der han vil.» Det veit me på Jæren.  Ganske mykje vind frå mange kantar.  Vinden er ikkje god å stoppa. Ikkje lett å verta klok på. Ustadig i temperatur, retning og styrke.  Det er opp og ned om yr og storm klarer melda han også, der han er på veg.

«Vinden bles der han vil.»
Me veit det på Jæren, og høyrer Jesus sei at slik er det med den som er fødd av Anden. «Vinden bles der han vil.» Du merkar vinden, høyrer suset, ser spor av Ånd, sikkert ein aning svakare enn pinsedagslyden «som når ein sterk vind bles» og halve Jerusalem kjem i ekstase og undring.  Men kor helligåndsbrisen i vår by kjem frå og fer av? Ikkje godt å forutsjå og forstå seg på. 

Så korleis skal ein då halda pinsedagspreike i 2015?  Eller lengta målretta etter meir ånd i livet. Når Guds Ånd og vind bles der han vil, korleis kan me vanleg dødelege nærma oss mysteriet og få nokre av hemmeghetane fram i lyset eller inn i livet? Me er verken yr eller storm heller. Sit ikkje på satelittbilder og inndata om vindretningane Ånden kjem på.  Me kan bare melda om nokre av virkningane. Kva me har erfart, ikkje kva som er på gang.  Ganske så lite om han det gjeld, det underlege mysteriet med den tredje personen i guddommen.

Me får leita etter spor der vinden fer. Etter virkningar.  Forsiktige blikk inn i hemmelegheter me aldri kan få kontroll på.

Det får vera via teksten på pinsedag.  Jesus sine ord.  Dei er gode.  Dei er elegante. Dei liknar ei kinesisk øskje, der det dukkar opp ei ny inni den første du har fått opna på.  Kanskje er det fleire av dei før du finn hemmelegheten. 

Litt leiteresultatet frå pinsedag 2015 kan lastast opp frå fila under...

Powered by Cornerstone