Å leva er håp
Kveldsgudstenesteserie om håp 24.01.2021 - Johannes 9,1-7 + 35-38

Å leva er håp

Eit mønster i evangeliet. Håpet sitt mønster. Jesus sitt. Medmenneske sitt. Kva nå? Kva vil du gjera, Gud? Kva vil du eg skal gjera? Å leva er håp. Og Jesus og håpet er venner.

Å leva er håp.  Men nokre gonger kjennest det bare ikkje slik ut.  Me kan vera fødde til vilkår som virkar heilt umulege å endra på.  For ein som er fødd blind, er håpet om å sjå ikkje det første du har realistisk håp for.  Andre av oss har andre typar lukka dører i livet.

Men kanskje eit ope vindu? For å leva er håp.  Håpet er ei livsholdning.  Å venta noko nytt og betre.

I evangeliet er det Jesus som kjem med håp der håpet ser ut til å vera ute.  Og lite realistisk.

Mental bør
Først løftar han ei mental bør av han som er funksjonshemma.  Det er ikkje slik at han har gjort noko galt.  Eller foreldra hans.  Det er ikkje slik Gud er.  At han gjer forskjell på folk og belønner og straffar.  Det er godt for eit menneske å få eit sånt tankekjør fjerna.  Å sleppa å gå rundt og tenkja kva galt eg har gjort. 

Det neste Jesus gjer, er å sjå han inn i ansiktet og møta han personleg der han er. Så tek han spytt og leire og lagar ein deig som mannen fekk på augene sine.

Eit språk for håp
Kva var det?  Jau, var det ikkje eit språk mannen fekk håp av? Eit håp som var større enn det han våga å håpa.  Jesus tok på det aller vondaste og vanskelegaste i livet hans og smurde noko på auge som ikkje kunne sjå.  Han ga den blinde tru på at noko kunne skje.  Og så sende han mannen til ein plass der han kunne vaska seg rein. Eit håp å gå imot.

Evangeliet fortel at det nye håpet ikkje skuffa.  Det fødde til og med ei tru. Ei ny meining.

Denne forteljinga er gitt til alle som leitar etter håp i noko som er grådig vanskeleg å leva med.  Jesus og håp er gode venner!

Å vera medmenneske 
Forteljinga er også gitt til alle som er medmenneske når livet er tøft å leva.  Og nå kan me tenkja på oss sjølv som eit slikt medmenneske. Me får ei klar utfordring.

Ikkje gjer eit menneske og utfordringane hans eller hennar til eit diskusjonspunkt.  Ikkje lag omtale av det som skulle vera tiltale.  Slik som læresveinane til Jesus gjorde. Dei ga den blinde mannen noko han absolutt hadde lite bruk for.  Å havna midt i ein diskusjon om kvifor det vonde fins og kven som hadde gjort noko galt. Det er ikkje slik me skal følgja etter Jesus.

Å sjå framover
Jesus seier at det vonde treng ikkje koma frå ei synd. Det treng ikkje ha ein spesiell grunn eller årsak. Nokre treng ikkje ha gjort noko galt.  Han løftar av den børa. Og så fortel han at noko er rettare og betre å spørja om enn kvifor, og kva som ligg bak.  Me skal spørja etter kva som ligg framføre.  Kva kan skje nå?  Kva vil Gud gjera nå?  «No kan Guds gjerningar bli synlege på han», seier Jesus!  Å vera sjåande er å sjå framover.

Dette er eit mønster i evangeliet.  Det er håpet sitt mønster.  Jesus sitt mønster.  Medmenneske sitt.  Kva nå?  Kva vil du gjera, Gud?  Kva vil du eg skal gjera?  For å leva er håp.  Og Jesus og håpet er venner.

Skjer snart
VÅR JUL - Julekonsert
Lørdag 9. desember, 2023 20:30
VÅR JULChristian Ingebrigtsen, Maria Arredondo, Torstein Sødal, Gaute Ormåsen og Agnete Saba inviterer deg herved inn i sitt musikalske univers.Menyen er skreddersydd for deg som vil senke skuldrene og fylles av juleglede.Til lyden av klangfulle melodilinjer fra artistene, harmoni med ekte, nær og lun historiefortelling, serveres du de deiligste retter: Fra de nære, norske julesangene til vakre ballader ikledd mektige melodier. Hjertelig velkommen til Vår JulKapellmester Øystein Lund Olafsen. Med Joakim Bergsrønning på diverse treblåsinstrumenter og lokale kor.Billetter kan kjøpes på www.ticketmaster.no
Vi syng til jul
Tirsdag 12. desember, 2023 17:00
Vi syng til jul. Tysdag 12. desember kl. 17:00. Alle velkomne. Arr: Bryne diakoniutval
9:13
Torsdag 14. desember, 2023 17:30
Alle i 4.-7. klasse er velkomne!
JULEKONSERT Blandakoret Frøysang
Lørdag 16. desember, 2023 19:00
Julekonsert Blandakoret Frøysang med gjest Hege Kristin Kjærvoll.Orgel/piano: Per Olav Egeland - Dirigent: Geir Munthe-KaasBillettsal kr 200,- / kr 100,- selges i døren.
UF
Lørdag 16. desember, 2023 20:00
Velkommen til UF til alle frå 8. klasse og oppover!
Familiefokus
Søndag 17. desember, 2023 11:00
Familiefokus v/Jostein Tollaksen og Stein ØdegårdNattverd
Julekonsert Blandakoret Vivace
Søndag 17. desember, 2023 20:00
Søndag 17. desember kl. 20:00 ønsker vi velkommen til et av årets høydepunkter for koret, nemlig julekonsert i Bryne kyrkje.Koret gleder seg til å presentere et variert repertoar, som vi håper du også vil sette pris på.Bl.a. "Joy to the world", Stjerne, på sø og strand", "Nordnorsk Julesalme", og ikke minst våre kjære tradisjonelle julesanger.Solister er : Korister fra korets egne rekker.På orgel : Bodil FagerheimPå piano : Jon Are SkansenDirigent : Pål Espen NielsenVivace ønsker velkommen til konsert.
Innvandrartreff
Tirsdag 19. desember, 2023 19:30
Her kan du komme, få nye venner og oppleve et mangfold av kulturer. Samtidig med at du får øve deg på å snakke norsk.
Powered by Cornerstone